آمارها نشان وضعیت رماتیسم ستون فقرات را در ایالات متحده اینگونه نشان می دهد که از هر ۱۰۰ هزار نفر، ۱۲۹ نفر مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان هستند. این بیماری در کشورهای اروپای شرقی از این نیز شایعتر است.
هرچند اسپوندیلیت انکیلوزان هم در مردان و هم در زنان مشاهده میشود اما شیوع آن در مردان ۳ تا ۴ برابر بیشتر از زنان است. علاوه بر اینکه بروز اسپوندیلیت انکیلوزان در مردان بیشتر از زنان است، علائم بیماری نیز در آنها شدید تر از زنان می باشد.
احتمال بروز روماتیسم ستون فقرات در هر سنی وجود دارد. حتی گزارشاتی مبنی بر شواهد احتمالی وجود اسپوندیلیت انکیلوزان در جنین نیز ارائه شده است. اما سن شایع آن اواخر دوران نوجوانی و اوایل جوانی، بین سنین ۱۵ تا ۴۰ سالگی است؛ و در سنین بالاتر از ۴۵ سالگی شایع نیست.
این بیماری در سفید پوستان رایج تر از سیاه پوستان است.
هرچند علت اصلی بیماری اسپوندیلیت انکیلوزان مشخص نیست اما افرادی که در خانواده خود فرد مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان دارند بیشتر از دیگران به آن مبتلا می شوند.
افرادی که دارای مارکر HLA_B27 هستند، ۹۵ درصد مبتلایان به اسپوندیلیت انکیلوزان را تشکیل می دهند. البته این بدان معنا نیست که هر کس این ژن را داشته باشد حتماً مبتلا به روماتیسم ستون فقرات خواهد شد؛ چرا که فقط ۵ درصد از دارندگان این ژن به اسپوندیلیت انکیلوزان مبتلا می شوند.
احتمال بروز روماتیسم ستون فقرات در کودکانی که پدر یا مادر آنان دارای مارکر HLA_B27 بوده و به روماتیسم ستون فقرات نیز مبتلا هستند، حدودا یک مورد از هر ۵ کودک است. همچنین از هر ۱۰ کودک که والدین آنها HLA_B27 را حمل می کنند اما به روماتیسم ستون فقرات مبتلا نیستند، یک کودک به اسپوندیلیت انکیلوزان مبتلا می شود.
علاوه بر این حدود ۹۵ درصد از سفیدپوستانی که به اسپوندیلیت انکیلوزان مبتلا بوده اند و حدود ۵۰ درصد از سیاه پوستان مبتلا به آن، مارکر HLA_B27 را دارند.
به طور کلی اگر بخواهیم در یک جمله خصوصیات افرادی را که بیشتر در خطر ابتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان هستند تعریف کنیم، باید بگوییم:
“مردان سفیدپوست ۱۵ تا ۴۰ سالهای که در افراد خانواده آنها سابقه بروز روماتیسم ستون فقرات وجود داشته و خود نیز دارای مارکر HLA_B27 هستند، باید بیش از دیگران به سلامت ستون فقرات خود توجه کرده و به علائم اسپوندیلیت انکیلوزان حساس تر باشند.”